Adresgegevens van BN’ers Delen wordt Strafbaar

Het komt misschien nauwelijks voor. Maar soms hebben BN’ers last van stalking. Of kennen mensen een BN’er en weten wat haar adres/telefoonnummer is. Dat gaat nu strafbaar worden. Ze gaan het “Doxing” noemen waarbij je maximaal 1 jaar cel kan krijgen. Het is nu nog een wetsvoorstel en nog geen officiele wet. Dit wordt ingediend om journalisten, wetenschappers en BN’ers te beschermen, waarbij mensen het adres van die personen (bv BN’ers) deelt op sociale media. Iemand die dat openbaar maakt, doet dan aan doxing en kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf krijgen. Al is dat wel in combinatie met afpersing, bedreiging of wat dan ook. Gewoon leuk het adres delen zal hooguit misschien een boete opleveren. Maar ja, dan nog ben je strafbaar bezig, wat eerst niet zo was. Er is alleen sprake van doxing als je het adres deelt op het internet/sociale media. Als een persoon voor de gein 1 keer aanbelt bij een BN’er om leuk mee te praten, meer niet. Dat is totaal niet strafbaar. Maar in combinatie met stalkingsgedrag bij een BN’er en dan het delen van die gegevens is dan wel strafbaar. Het is nog een wetsvoorstel. Al kan het nog wel even duren voordat het een officiele wet is, aangezien er eerst nog een nieuw kabinet moet komen die de wet goedkeurt.